pengikut-pengikut yang menawan

Wednesday, December 31, 2008

Outing 2 & Sejarah Melayu



nak mengajar anak murid, sampai tok guru kena turun tunjukkan skill yang mahal nih. Bukan nak belanja makan pon. huh! Budak2 zaman sekarang. Hilang sudah adab dan sopan terhadap guru. Sembang2 kemudian.. mengantuk yang amat sangat nih.




edited with highpass

original pic

sejarah melayu tingkatan 3.

selamat pagi. semoga kepagian ini memberikan satu keceriaan dan keazaman yang baru buat saudaraku yang dikasihi sekalian. Asalnya blog ini adalah kesinambungan dari web fotopages aku yang telah aku wujudkan dahulu. Tujuan berfotopages ini pun untuk berkongsi gambar yang mana jika dilihat pada tarikh aku mula2 berfotopages ialah pada tahun pertama aku datang ke Saudi, iaitu kira2 tahun 2004 (agak jer ni, tanpa merujuk kepada buku sejarah).

Terima kasih diucapkan kepada ust abd rahman kerana beliaulah yang mula2 memperkenalkan fotopages ini kepada aku melalui karya nik nazmi. Aku yang melihat dan membelek2 foto Yb Nik Nazmi mula tertarik kepada gambar2 yang beliau hasilkan. Aku kaji sedikit demi sedikit dan mulai berminat tentang pergambaran dan sebagainya.

Tahun pertama kepulangan kami ke Malaysia untuk cuti summer, aku dah sambar canon ixus yang kecik dan comel itu. Harganya kira2 RM1400, 4mgpxl. Duit? Ayah dan mak yang bayar selepas melihat keinginan aku yang agak gila terhadap photography. Biasalah, ayat cantik punya mesti dapat. Masa tu bujang dan single lagi.

Kami ke Singapore, Johor Bahru, Kelantan dan Kuala Lumpur berjalan, berziarah dan bergambar. Masa tu semua pakat2 single lagi. Ust. Hakim, Ust. Abd Rahman dan Ust. Khairuddin. Akhir destinasi kami ialah Pulau Redang di mana kami belajar berenang di situ.

Seterusnya berbekalkan kamera kecit (pinjam ayat kak inaa eja ayam kecik), aku memotret segala memori indah zaman bujang di Saudi ini. Zaman tu, kalau pakai kamera kecit tu kira dah hebat dah. Kamera kecit itu jugaklah aku smuggle kan masuk dalam masjid haram untuk bergambar dengan kaabah ketika kerajaan saudi masih mengharamkan kamera dibawa masuk ke dalamnya. Lihat sini.

Pulang summer sekali lagi, aku mula terkenan canon dengan zoom 12x dan live view yang bleh bukak. Regernya dalam rm1900 kot. Masa tu dah mula berkenan dengan dslr, tapi takdak masa nak study lagi, so cari PnS jerlah. Ayat baik2 dengan ayah, ayah pon kata okeylah. Pegi2 kedai cina kat depan bus stand Kole Terengganu tu, takdak pulak kamera canon tu. Last2 cina tu pulak ayat aku suh beli sony dsch1, 5mgpxl dengan zoom 12x. Belek punya belek, angguk kepala, ayah pon hulur duit. Oh! aku sudah mempunyai 2 kamera digital + 1 kamera filem.

Malam tu aku tidur peluk kamera baru..

Aku pakai kamera tu, sampai kahwin. Gambar kahwin pun pakai kamera sendiri jer. Mana nak cari candidsyndrome kat sini utk booking ambik gambar kawen. Buat sendiri jerlah. Dengan kamera itu jugaklah aku belajar dan belajar melalui internet, majalah dan kawan2.

Setelah aku buat plan betul2. Buat kertas kerja, bentang pro dan kontra, kaji kekuatan dan kelemahan, akhirnya aku nekad untuk terjun dalam bidang dslr yang telah lama menanti aku. hahaha..

malam sebelum raya, aku pun pergi survey di Jeddah kamera sony. Aku bercadang untuk membeli sony alpha 200 macam member aku amerr di malaysia. Dia kata, sony bagi free 2 lens dengan harga rm1900. Aku yang dah kebulur dslr ni nampak ianya satu pelaburan yang bagus. Tapi bila pergi ke sony di andalus mall, jeddah, diorang cakap takde pulak bagi lens 2. Kena tambah duit lagi adalah. Aku terus keciwa dan keciwa. Aku blah dan pergi kedai electro yang menjual pelbagai perkakas elektronik.

Memang aku frust giler sampai tak peduli apa bini aku cakap. Jalan sorang-sorang bawak diri.. Keciwa sebab harga yang mahal dan mencecah SR2 k lebih. Aku jalan-jalan dan mula pikir untuk pakai duit yang dikumpul itu untuk beli kelengkapan raya lagi bagus. Esok hari raya.. Takpelah..

Masuk ke kedai Electro, aku nampak ada jual kamera dslr. Aku pun pergilah jenguk lebih kurang.

"sony alpha ada?"

"takdak! Tapi kami ada canon dan nikon. Canon ni.. blablablab.. Nikon ni lagi blablala.."

mak aih.. panjang plak dia punya syarahan..

"meh aku test pegang nikon d60 ni sat.."

dan sampai hari ini aku terus memegangnya dengan persetujuan pertukaran matawang. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Dekat makkah ni ada 2 kedai kamera nikon dan senang untuk mendapatkan accessories seperti lens, tripod, filter dan bag. Ditakdirkan aku sambar sony tu dulu, susah jugak nak cari supplier. Kita merancang, Allah pun merancang dan Allah sebaik-baik perancang.. nikon tu aku sambar dengan akad sr2800. Ambik kau. Padan muka sangat. Sapa suruh sony tak bagi 2 lens. Kan aku dah merajuk beli nikon.

terima kasih kepada guru tak formal aku my family, abg dus, shamabd, udey, saifulnang dan ahli sekolah photoskool. Paling penting, pembaca blog ini. Tanpa kalian, aku takdaklah semangat sangat nak ambik2 gambar. Nanti kita buat gathering dan buat cabutan bertuah. Pemenang utama mendapat hadiah melancong 2 hari 3 malam ke rumah aku di Terengganu. huahuhuahua. Duit tiket sendiri. . kekeke. . .

...


hangpa minat coklat tak? aku minat giler coklat. Lebih2 lagi kalo kek coklat. Tapi dah takdak orang nak sedekah kek coklat kat aku. Aku telan airliur jerlah.. :p

ni kawan aku punya isteri ada buat coklat. Dia kata dia buat kat umah dia jer. Umah dia kat Malaysialah. KL kot? tak tanya detail lagi. Tapi kalau2 anda ada mengidam coklat ker, buah koko ker, koka ker, atau nak buatkan jadi hadiah harijadi nenek yang ke 89, try2lah usha mars choc. Aku tak rasa lagi. Tapi aku promosilah kat sini. Untung-untung tokey coklat tu teringat kat aku dan dia pun buat kek coklat utk aku. Ish.. meleleh air liuq nih teringat kak eni punya kek coklat.

Tapi itulah manusia zaman la nih. Kata benci yahudi. Takkanlah nak beli coklat orang islam buat. tak cadburrylah gitu. ye tak? Anda tak kot?

Tuesday, December 30, 2008

sunsudailang

dapat msg dari saing-saing (bahasa terengganu yang merujuk kepada kawan yang tak rapat sangat) berbunyi :

Tariq Hafiz sent a message to the members of Jeddah Shooters. -------------------- Subject: اصطفاف الزهرة والقمر والمشتري والشمس على خط واحد يوم غدا الثلاثاء سنشاهد بإذن الله اصطفاف الزهرة والقمر والمشتري والشمس على خط واحد ابتداء مع وقت غروب الشمس وهي فرصة مناسبة لإلتقاء بعض الصور لهذة الظاهرة الفلكية النادرة والمميزة في نفس الوقت والتي تدل بلاشك على قدرة الخالق في تسيير مخلوقاتة ويمكن تصوير هذة الظاهرة من اي مكان تتضح فية وبالنسبة للأشخصا اللذين لا يستطيعون الخروج من المنزل يمكنهم تصويرها من سطح المنزل ان أمكن شباب/ صبايا هدي فرصه مرة حلوة ونادرة الحدوث استفيدوا منها وورونا صوركم فريق جدة شوترز

aku yang sememangnya terror berbahasa arab ni pon keluarlah rumah pada pukul 5.76 minit petang. Waktu sudah menggelapkan diri alam dan aku menuju ke masjidil haram. Sebelum itu, makna bg email diatas merujuk kepada menyatakan malam ini akan berlaku satu alignment antara planet2 dan matahari dan bulan dan apa2lah di alam cakera ini termasuk kapal dr muzaphar skali pon. diorang ajak shootlah..

aku pi tengok kat masjid dan sekitarnya, takdak pon apa2. lalu aku rasa dia tipu aku. aku pun balik rumah, baca email dan baru aku paham dia kata start masa sunset. kalo waktu maghrib baru keluar rumah, itu dah dipanggil sunsudailang.

nak hilangkan tensen, aku ambik jugaklah gambar ketika sunsudailang...

seorang perempuan menolak stroller anaknya di perkarangan masjidilharam.

bas saptco yang beroperasi 24 jam merupakan satu-satunya jenama bas yang kukuh.

projek perluasan dan memajukan bandar Makkah 2010 mungkin. Awal 10 tahun dari Malaysia.

Pemandangan di waktu sunsudailang pon cantik jugak. (nampak tak aku crop iklan di atas dari mana?)

ni utk asnawi (anak murid yang tak paham-paham apa itu aperture. Aku guna f10 nih. Nampak tak langit biru walaupun waktu sunsudailang.)



sunsudailang - sun (matahari) sudah hilang.

Arab

malam-malam exam pon pergi shoot jugak. Nak buat macamaner, mimpi jadik profesional fotografer.



budak kecik ni, bila dia tengok gambar nih, dia sebut 'nana'. makna baby. padahal gambar sendiri. Memang dasar budak2.

depa ni macam urusetia persediaan dewanlah.. buat2 kerja pastu rasa bangga bila pakai pas kat baju.

dewan al amir faisal bin fahd bin abdul aziz, Umm AlQura University, Makkah.

tak semua sempurna, pasti ada satu dan dua yang cacat.

Ustaz Doktor (professor) Soleh bin Said alZahrani

wartawan nTv7 .

dari luar dewan. majlis baru start, orang bleh bilang dengan jari.

photographer arab. Mr. Soleh dari Ukaz Newspaper.

khat oleh Faisal alKanjari.

Dr. Soleh alMabouth

skodenk kaki.

Nama dia Karim. Simple kan nama dia.

aku syak budak ni adik kepada abg dia kat tepi tuh. Mungkin mak suruh teman jadi spy, takot abg pi jumpa pompuan.


...

arakian kesah-nya..

kelmarin lepas kelas feqah, dr. soleh almabouth berpaling pada aku sebelom dia keluar, esok jumpa aku di pejabat dalam waktu zuhur.

Aku terpinga.. Apa cerita nih? Bagitahu kat mad cenok, untuk sedapkan hati, mad cenok cakap mungkinlah dia nak suruh hang carikan maid atau driver untuk dia. Ceh...

Keesokan harinya (semalam) aku jumpa dr. soleh almabouth ni untuk diskas serba sedikit tentang apa hal yang sampai panggil2 aku datang ke office nih. Dr. soleh almabouth ni adalah ketua kat deanship of student affairs. Ketar gak lutut kot2 ada buat salah apa2. Tapi rasanya sepanjang hidup kat makkah ni takde lagi aku kantoi isap rokok dalam tandas ker, ponteng universiti ikut jalan kat padang bola ker, conteng dinding pon rasanya tak. So, pergi sajalah..

Dipendekkan cerita, dia suruh aku ambil gambar untuk majlis yang akan dia hadiri malam tadi. Tu jer. Sebab masa kerja di arafah, dia ada sekali buat haji bersama kami di kem research institute. Dia pon terlihatlah kelibat aku yang ke sana-sini bergantungan dengan kamera cap ayam tuh.

Majlis malam tadi adalah merupakan liqa' (perjumpaan) yang dihadiri oleh dr. said bin soleh al zahrani. Salah seorang profesor di Kuliah Lughah Arabiah, UQU. Melihat biodatanya sahaja, aku rasa dia ni memang mantap. Start dari B.A pon dah score mumtaz (excellent) sampailah dia buat pHD. Semua asyik mumtaz jer. Power betol. Aku pon shotlah lebih kurang. Sebab kepala hotak duk ingat soklan peksa nahu pagi ni. Siap bawak kitab nahu lagi. Dalam dah shoot 300 keping gambar, aku lepak sekejap sambil studi udoh-udoh (bahasa terengganu yang bermaksud lebih kurang). Sambil mata memerhatikan kitab, sambil telinga mendengar. Wah.. bukan calang2 orang dia nih. Faktanya terlalu detail dan perincian yang dibuat ke atas kesan bahasa terhadap masyarakat mampu menangkap minat pendengar. Dari sejarah Umar, ke kesan Uthmaniyah, terus ke telefon Nokia di Finland dan tak lupa memuji peratusan kehebatan matematik dari kalangan rakyat negara singapura dan malaysia. Aku yang 2x5 dengan orang baru nak belajar bahasa arab ni bukan paham sangat apabenda yang dia kata. Tapi terkeluarlah jugak pasal einstein, graham bell, alfarabi yang menguasai 70 bahasa dan lain2 tokoh.

Akhir skali aku berjalan laju keluar dewan menerpa ke arah dewan makan yang sarat dengan makanan nasi mandi + daging yang maha empuk dan enak.. wah! wah!.. lupa tugas seketika.. kakaka..

...

exam nahu aku target aku salah tiga. Ini semua salah rtm tibi 2. Sebab masa aku study, aku tengok siri perkahwinan mawi dan ina ekin di tibi. Mana boleh tumpu bila tengok photographer shoot sana-sini. Huh!

Monday, December 29, 2008

palestin

palestine, palestine jugak. esok peksa nahu. ohh. Ada berita gembira. Tapi nantilah kita kongsi-kongsikan.


האם התכוונת ל - ejaan palestin dalam bahasa hebrew.

Sunday, December 28, 2008

new link


alang-alang dah berblog, biarlah puas hati ye tak? check my new link kat tepi2 nih. ada yang menarik minat anda tak? check it out.. tak perasan jugak, tak tawlah.. stakat cakap gegar-gegar, buat apa. Lawan sampai habis-habisanlah. Banyak lagi paedah daripada duk sibuk pertikai ini bidaah ke tidak. Ini tak bidaah. Ini bidaah. Ini wahabi. Ini sunni. Ini syiah. Ini itu. Ini ini. BLa Bla Bla.. Agama sampai dah kena jaja di luar sana, sibuk duk gaduh lagi pasal bidaah itu ini?

Buatlah sesuatu agar kita dapat menolong agama kita dan umat Islam.

credit utk sue anna joe.

Saturday, December 27, 2008

dedikasi 1430

maknanya : slamat tahun baru.

Ditujukan buat :

nurleeta
ghost_mar
akujahil
nizhama
mrs.fhm
kaamyl kampung girl
hana budak cekelat
~perajurit 165~
ghazali bin abd aziz
ajwin ajeera
ibn mohamed amin
sya_ais
ibnusinaputra
nurtaqwa 88
cindai
siti
tujuh kaki dalam
redanna
mhah
fuzzy
ibn al-haramain
muneerah
robihah bin radzak
faradilawati
hussain bin tahir
labbaiq
amoi
belang cool cat
malizea the french hijab
ibnurosly
syairah
matadore
nurimani
Qamarul
anissa_kyra
zaa87
ashiena
dzuraini
azura
nazliah

+

udey
linda
syahidd
hakim
almakki
aymann
diarisenja
(sebab hangpa bukan blogspot)

+

hilangpunca
pjoe
sue anna joe


dengan ucapan, selamat berjumpa dengan awal muharram. Semoga kedatangan awal muharram menjanjikan satu semangat yang baru untuk mendekatkan diri dengan Allah dan memakmurkan dunia ini dengan penuh kebahagiaan. Terima kasih kerana sudi merendahkan keegoaan anda untuk menjadi follower saya. Saya ini bukan siapa-siapa pon. Hanya budak dari Kole terengganu yang kini bakal meninggalkan kota makkah tidak lama lagi. Membawa seribu satu kenangan yang tak akan bakal saya bukukan. Terima kasih tidak terhingga buat anda semua. Semoga jalinan persaudaraan kita tidak terbatas hanya di alam maya. Bila kelapangan saya ke rumah anda, jamulah saya dengan makanan yang sedap-sedap dan jangan hanya biskut kering dan tea 0. Patuhilah larangan saya seperti apabila membuat mee goreng basah, janganlah letakkan taugeh di dalamnya kerana saya tidak makan. Apabila tiba musim durian, janganlah rajin-rajin jemput saya datang ke rumah kerana saya seorang manusia yang amat fobia kepada durian dan adik beradiknya. Baunya sahaja bisa menghilangkan kelakian saya. Oh, sebelum terlupa, jika jemput saya ke rumah anda, saya akan bawak bersama isteri saya dan anak lelaki perkasa saya si waseem. Mungkin kamera cap ayam saya akan jua saya bawa untuk mengambil gambar kenang-kenangan bersama anda dan keluarga anda seperti mak, ayah, nenek, adik-bradik, pak teh, mak ngah, pak mat, pak idris, anak saudara serta mungkin jiran-jiran yang lalu-lalang di depan rumah anda ketika saya ada. Kepada amoi, engkau tu adik aku. Abaikanlah mesej di atas.

Orang lain? jadilah follower dulu, nanti aku tambah nama. (serius nih. takdak main-main. Masa untuk main-main dah luput)


....

gambar2 kendid

baca Quran walaupun di shopping kompleks, bukan mata melilau tengok awek arab

najwa cakap, dia merajuk dgn bini dia sebab tak bagi makan kentaki

baru nak topup kredit

Friday, December 26, 2008

makna

nak tahu apa makna 'cuaca mendung'? Saksikan gambar di bawah.









nak tahu apa makna 'santai'? saksikan gambar di bawah.









....












...





biar gambar dulu berbicara. Esok exam Syair. Bagi lepas dulu, aku updet lagi.

iklan penaja :

(menghina nabi s.a.w)

  • tolong jangan tengok rancangan transisi dekorasi di tibi 2. Tapi kalo tengah sedih2, bleh ah tengok rancangan tu. Lawak bangat.

Thursday, December 25, 2008

Hafizan Rosli



"Oh! Anak belajar kat sini. Anak pakcik pon ada belajar kat sini jugak. Dia dah keluar 3 tahun lepas. Nama... Eh! Nama penuh anak kita apa awak?" Pakcik tua berumur lingkungan 50 tahun itu bertanyakan isterinya.


"Hafizan Rosli."

"Hafizan Rosli? Tak pernah dengarlah pulak sepanjang saya belajar kat sini pakcik. Dia belajar kat universiti Umm alQura ker? Atau belajar kat Ajyad?" Tanyaku ikhlas.

"Eh, dia belajar dekat sinilah. Dekat universiti."

"Dekat universiti? Setahu saya, takde pulak nama Hafizan Rosli. Universiti tu nama apa?" Aku mengerutkan muka tanda tidak puas hati.


"Universiti Azhar! Samalah kan dengan universiti anak" Jawab Pakcik Tua, yakin.

Aku dah agak. Azhar tu kat mesirlah pakcik. Umm alQura kat makkah. Makkah ngan Mesir macam jauh jugak. Rasanya 3 hari naik kapal baru sampai. Kalau jalan kaki? 16 kali makan nasi tengahari pon tak sampai lagi. Aku? Mengangguk iyekan sahajalah. Nanti aku takut dituduh samseng pukul orang tua pulak.

.....

pesyen ambik gambar kaler kurang. Korang bleh buat ker??




ini bekas awek aku dulu. La ni tak dah. Dia tak jadi awek aku dah.



Banyak gak duit abis pasal dia nih. Dari lens kamera, kamera, pampers waseem, ubat batuk dsb.



dia cinta aku sampai mati. Aku? 2x6 kot?



pintu inilah saksi tempat aku kena rampas kamera suatu tika dulu di tahun 2003.



tingkat atas skali ialah tingkat 20. Aku dah tinggal di bilik pan suite di hotel nih.



tunggu bas tak datang-datang. Drebar tengok world cup kot?



Baca quran untuk dodoikan adik dia supaya cepat tidor.



Dia tahu aku ambik gambar, sebab tu dia punya posing baikk jer.



antara gambar yang termahal kalau jual kat CM, Kolumpo.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...